Nóż do forniru – wykonany ze specjalnej stali CHIPPER, nóż stosowany do skrawania, łupania i cięcia forniru; używany w maszynach skrawających obwodowo i płaszczyznowo oraz w nożycach do forniru. Twardość noża wynosi od 58 do 60HRC.
Noże używane są w maszynach firm t.j.:
AEW | Derouleuse | Chambon | Minami | Shonai | Uroko |
Arizun | Derulor | John | Monguzi | Sodeme | Valette |
Brugg | Fezer | Josting | Muller | Tai-Hei | Victor |
Capital | Fisher | Jusan | Nishigami | Tai-Yuan | Watarai |
COE | FRF | Kaiser | Peller | Takekana | Weitina |
Colombo | Fudder | Kelner | PM I | Tanouchi | Zuen Kwan |
Corali | Fukushima | KPS | Rapidex | Temil | |
Cremona | Hasimoto | Marunaka | Raute | Thoms/Benato | |
Dahol | Hattori | Meinan Aristo | RFR | Tromag |